Fikri ve Sınai Tescil İşlemleri

Fikri ve Sınai Tescil İşlemleri

İNKE İş Geliştirme Merkezi, marka tescili, patent tescili, faydalı model tescili, endüstriyel tasarım tescili, coğrafi işaret tescili konularında gerekli başvuruların yapılması, inceleme süresindeki takip işlemleri, Türk Patent ve Marka Kurumu kararlarının veya 3. şahıs itirazlarının değerlendirilmesi konusunda müşterilerine hizmet vermektedir. İhtiyaçlarınız için Talep Formu’ nu doldurup bize ulaştırmanız yeterlidir. Başvurunuz uzmanlarımız tarafından incelendikten sonra en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

marka tescili, patent tescili, faydalı model tescili, endüstriyel tasarım tescili, coğrafi işaret tescili ile ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

Marka Tescili Danışmanlık Hizmeti

Ücretsiz Marka Araştırma İşlemi; Markanızın tescil işlemi için müsait olup olmadığını incelememiz için bize mail atabilisiniz. Göndereceğiniz mailde kulladığınız marka, logo ve kullanmak istediğiniz sektör veya ürünleri belirtmeniz yeterlidir. Markanızın ile ilgili gerekli incelemeniz yapıldıktan sonra size geri dönüş en kısa sürede yapılacaktır.  

Marka Nedir?

 Bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlayan kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir.

Marka Çeşitleri nelerdir?

Ticaret Markası
Hizmet markası
Ferdi Marka
Ortak Marka
Garanti Markası
Tanınmış Marka

Marka Hakkı Nasıl Elde Edilir
Tescil ile veya Kullanım İle marka hakkı elde edilebilir.

Kimler Marka Tescil Ettirebilir?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ikametgahı olan veya sınai veya ticari uğraşıda bulunan gerçek veya tüzel kişilerce veya Paris Sözleşmesi yahut Dünya Ticaret Örgütü kuruluşanlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere yasal olarak veya fiilen marka korunması tanınmış yabancı devletlerin gerçek veya tüzel kişileri de karşılıklılık ilkesi uyarınca marka korumasından aynı şekilde yararlanır.

Marka Başvurusu için gerekli belgeler

Marka tescil başvuru formu
Vekaletname
Logo
Başvuru ücretinin ödendiğine dair dekont aslı

Başvuru ve Tescil Aşaması

Şekli koşullara uygun olarak başvurusu yapılan ve herhangi bir mutlak ret gerekçesi nedeniyle tamamen reddedilmeyen marka tescil başvuruları ilgili Resmi Marka Bülteninde ilan edilirler. İlan süresi 3 aydır. 3 ay sonunda herhangi bir itiraz gelmediği takdirde markanın tescil edilmesine karar verilir. Tescil harcının yatırılmasından sonra Marka Tescil Belgesi düzenlenir. Marka işlemi yakaşık 12 ay sürmektedir.

Tescil Sonrası İşlemler

Yenileme: Markanın koruma süresi 10 yıldır. Koruma süresinin bitiminden itibaren altı aylık ek süre içinde yenilenmeyen markalar hükümsüz sayılır.

Unvan, Adres veya Nev’i Değişiklikleri:

Marka Mülkiyetinde Değişiklik: Marka sahibi; devir,kısmi devir, birleşme, miras yolu ile intikal veya markanın cebri icra yoluyla satılması nedeniyle değişmişse, değişiklik sicile kaydedilir.
Lisans: Marka sahibi markasındaki eşyalardan bazılarının veya tamamının kullanma hakkını üçüncü sahıslara verebilir.

Haciz: Marka İşletmeden bağımsız olarak haczedilebilir

Rehin: Tescilli bir marka İşletmeden Bağımsız olarak rehin edilebilir.

Marka Hakkından Vazgeçme: Marka sahibi marka hakkından veya markanın kullanılacağı mal veya hizmetlerin bir kısmından vazgeçebilir.

Patent Tescili Danışmanlık Hizmeti

Patent nedir ?

Bir buluşun kullanımı için sahibine belirli bir süre ile tanınan tekel hakkıdır ve bu hakkı gösteren belgenin adıdır.

Buluş nedir ?

Tarım dahil sanayideki herhangi bir teknik problemin çözümüdür.

Kimler Korumadan Yararlanabilirler ?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ikametgahı olan veya sınai veya ticari uğraşıda bulunan gerçek veya tüzel kişilerce veya Paris Sözleşmesi yahut Dünya Ticaret Örgütü kuruluş anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere yasal olarak veya fiilen marka korunması tanınmış yabancı devletlerin gerçek veya tüzel kişileri de karşılıklılık ilkesi uyarınca korumadan aynı şekilde yararlanır.

Hangi Buluşlara Patent verilir ?

Yeni

Sanayiye uygulanabilen

Tekniğin bilinen durumunu aşan

Patentle korunamayacak buluşlar nelerdir?

Konusu kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan buluşlar

Bitki veya hayvan türleri veya önemli ölçüde biyolojik esaslara dayanan bitki veya hayvan yetiştirilmesi usulleri

Faydalı Model nedir ?

Türkiyede ve dünyada yeni olan, sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine 10 yıl süre ile bu buluş konusunu üretme ve pazarlama hakkının tanınmasıdır.

Patent ile faydalı model arasındaki fark nedir ?

Faydalı modelde tekniğin bilinen durumunun aşılması kriteri aranmaz,

Koruma süreleri farklıdır. (Patent 20 yıl – Faydalı model 10 yıldır)

Faydalı model belgesine ek faydalı model belgesi verilmez

Araştırma ve inceleme işlemlerinin olmaması nedeniyle patent verilmesine oranla faydalı model belgesinin verilmesi, hem zaman hem de masraf açısından daha elverişlidir.

Patent/Faydalı model tescilinin patent sahibine sağladığı haklar nelerdir ?

Patent sahibinin üçüncü kişiler tarafından izinsiz olarak aşağıda sayılanların yapılmasını önleme hakkı vardır.

  1. Patent konusu ürünün üretilmesi, satılması, kullanılması veya ithal edilmesi veya bu amaçlar için kişisel ihtiyaçtan başka hangi nedenle olursa olsun elde bulundurulması
  2. Patent konusu olan bir usulün kullanılması
  3. Kullanılmasının yasak olduğu bilinen veya bilinmesi gereken usul patentinin kullanılmasının üçüncü kişiler tarafından başkalarına teklif edilmesi
  4. Patent konusu usul ile doğrudan doğruya elde edilen ürünlerin satışa sunulması veya kullanılması veya ithal edilmesi veya bu amaçlar için kişisel ihtiyaçtan başka hangi nedenle olursa olsun elde bulundurulması

Endüstriyel Tasarım Tescili Danışmanlık Hizmeti

Tasarım Nedir?

554 sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunmasına İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamede endüstriyel tasarım kavramı şu şeklide tanımlanmaktadır;

“Tasarım, bir ürünün tümü, veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin  oluşturduğu bütünü ifade eder.”

Neden Tasarım?

Sınırların kalktığı günümüz küresel rekabet ortamında sektörde faaliyet gösteren  rakiplerle rekabet edilebilmesi için etkin pazarlama faaliyetlerinin kullanılması ve ürün kalitesinin  arttırılması gibi geleneksel ekonomik araçlar yeterli olmayıp, tüketici tercihlerine ulaşmada tasarım en  önemli ve etkin araçlardan biridir.

Yapılan araştırmalar, tüketici ürün tercihinde marka, kalite, fiyat gibi unsurların yanı sıra  ürünlerin dış görünümünün de oldukça etkili olduğunu göstermektedir. Hatta çoğu zaman tüketiciye  aynı tekniği ve kaliteyi sunan iki ürün arasında dış görünüş, ürün tercihinde en etkin rolü  üstlenmektedir.

Bu nedenle, yeni, sürekli değişim gösteren insan ihtiyaçlarına cevap verebilen, ergonomik  ve estetik niteliğe sahip tasarımlar ortaya çıkarmak, fikir sahiplerine ekonomik anlamda gün geçtikçe  artan kazanımlar sağlamaktadır.

Tasarımımı Neden Korumalıyım?

Tasarım gelişmiş toplumlarda giderek artan bir öneme sahip olmaya başlamıştır. Bir fikir ürünü  olan tasarımların tüketici açısından çekici bulunması başarılı tasarım kavramını oluşturmakla beraber  rekabet gücünü artırıcı unsur olmakta ve bu alanda başarıya ulaşmada etkin rol oynamaktadır. Başarılı  bir tasarım ise hayal gücü, üstün emek ve ek yatırımlara ihtiyaç duymaktadır.

Ancak günümüz ticari hayatında, özgün ve yeni tasarımların geliştirilerek tüketicinin beğenisine sunulması ticari başarı elde etme noktasında tek başına yeterli olmamaktadır. Yapılan yatırımların, sarf edilen emeğin ve ürüne dönüşen fikrin korunmasının önemi bu noktada ortaya çıkmaktadır. Koruma  ile elde edilen, “tasarım hakkı sahibinin izni olmaksızın başka kişilerce tasarımın ticari amaçla kullanımını engelleme hakkı”, yapılan yatırımların, hem ekonomik hem de sosyal anlamda geri dönüşümü açısından oldukça önemli olmaktadır. Aksi takdirde, özgün ve yeni tasarımlar, fikir hırsızlığı, kopyalama ve taklit gibi tehditlerle karşı karşıya kalacak ve bu nedenden ötürü tasarım sahipleri ticari anlamda büyük kayıplara uğrayacaktır.

Tasarımımı Nasıl Koruma Altına Alabilirim?

Tasarımlar 1995 yılından bu yana 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bu Kararnamenin  Uygulama Şeklini Gösterir Yönetmelik esasları çerçevesinde tescil edilerek koruma altına alınmaktadır.

Korumadan Kimler Yararlanabilir?

554 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sağlanan korumadan, Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşları veya Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ikametgahı veya idari merkezi bulunan ya da  sınai veya ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile Paris veya Bern Sözleşmeleri yahut Dünya Ticaret Örgütünü Kuran Anlaşmanın eki TRIP’s hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler yararlanır.

Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere kanunen veya fiilen tasarım koruması tanıyan devletlerin uyruğundaki gerçek veya tüzel kişiler de karşılıklılık ilkesi uyarınca Türkiye’de tasarım korumasından yararlanır.

Koruma Süresi ve Yenileme

Tescilli tasarımların koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 5 yıldır. Ancak bu süre beşer

yıllık dönemler halinde yenilenmek suretiyle 25 seneye kadar uzatılabilir.

Başvuru İçin Gerekli Evraklar

Tasarım tescil başvurusu için hazırlanması gereken evraklar aşağıda sıralanmıştır. Tüm işlemler Mapatex tarafından yapılmaktadır.

  • Tasarım bilgileri ve fotoğrafları
  • Ücret
  • Vekaletname
  • İmza Sirküsü

Coğrafi İşaret Danışmanlık Hizmeti

Coğrafi İşaret nedir?

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir. Coğrafi işaretler Menşe adı ve Mahreç İşareti olarak ikiye ayrılır.

Kimler Coğrafi işaret başvurusunda bulunabilir?

Coğrafi İşaret konusu olacak ürünün veya hizmetin üreticisi olan gerçek ya da tüzel kişiler

Tüketici dernekleri

Konu ve coğrafi yöre ile ilgili kamu kuruluşları

Coğrafi işaret tescili sahibine ne gibi haklar sağlar?

  1. Tescilli adın ününden herhangi bir şekilde yarar sağlayacak kullanımları önleme
  2. Tescil kapsamındaki ürünlerle ilgili olarak tescilli adın dolaylı ya da dolaysız olarak ticari amaçla kullanımını önleme
  3. Ürünün iç veya dış ambalajında, tanıtım ya da reklamında nitelik, özellik ve menşei konusun da yanıltıcı açıklamaları önleme

Entegre Devre  Topoğrafyası Tescili Danışmanlık Hizmetleri

Entegre Devre  Topoğrafyasının Tanımı

Patent, faydalı model, marka, coğrafi işaret, endüstriyel tasarım gibi sınai hakların yanı sıra,  Entegre Devre Topoğrafyasının yaratıcısı adına tescil edilmesi işlemleri de Türk Patent Enstitüsü tarafından yürütülmektedir.

Entegre Devre ile; elektronik bir işlevi veya bunun gibi diğer işlevleri yerine getirmek üzere  tasarlanmış, en az bir aktif elemanı olan ve ara bağlantılarından bir kısmının ya da tümünün bir parça malzeme içerisinde ve/veya üzerinde bir araya getirilmiş ara veya son formdaki bir ürün kastedilmektedir.

Entegre Devre  Topoğrafyası ile de; entegre Devreyi oluşturan tabakaların üç boyutlu dizilimini gösteren, üretim amacıyla hazırlanmış ve herhangi bir formatta sabitlenmiş görüntüler dizisi olup, her görüntü entegre Devrenin üretiminin herhangi bir aşamasındaki yüzeyinin tamamının veya bir kısmının görünümü olarak ifade edilmektedir.

Başvurusunda Bulunabilecek Kişiler

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ikametgâhı olan ve sınaî veya ticarî faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişiler,

İlgili uluslararası anlaşmaların hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler.

Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere kanunen veya fiilen Entegre Devre

Topoğrafyası koruması tanıyan devletlerin uyruğundaki gerçek ve tüzel kişiler de karşılıklılık ilkesi gözetilerek Türkiye’de bu haktan yararlanabilirler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Entegre Devre  Topoğrafyalarını diğer ülkelerin tescil etmesi veya tescil edileceğinin yazılı olarak bildirmesi karşılıklılık ilkesi olarak kabul edilir.

Koruma Kapsamında Entegre Devre  Topoğrafyaları

Orijinal niteliğe sahip Entegre Devre  Topoğrafyaları, Kanun ve Yönetmelikte belirtilen şartların yerine getirilmesi ve Tebliğde belirtilen ücretin ödenmesi kaydıyla, tescil belgesi verilerek korunur. Koruma; Entegre Devre  Topoğrafyasının dayandığı içerik, işlem süreci, sistem, teknik veya Topoğrafyanın kendisi dışında  Topoğrafyada sabitlenmiş bilgiye uygulanmamaktadır. Bu korumadan yararlanma, yapısında koruma altına alınmış bir Entegre Devre  Topoğrafyası bulunduran entegre Devrenin, herhangi bir üründe kullanılıp kullanılmamasına bağlı değildir.

Orijinal Entegre Devre  Topoğrafyası

Entegre Devre  Topoğrafyasının, tasarlayıcısının kendi fikrî çabası sonucu ortaya çıkmış olması ve tasarlama sırasında Entegre Devre üreticileri ve Entegre Devre  Topoğrafyası tasarlayıcıları arasında bilinmiyorsa orijinal sayılmaktadır. Bilinen elemanların ve ara bağlantıların düzenlenmesinden oluşan bir Entegre Devre   Topoğrafyası, bütün olarak ele alındığında, bir araya getirilmiş şekli bakımından orijinallik  şartını taşıyorsa Entegre Devre  Topoğrafyası korumasından yararlanmaktadır.

Koruma Süresi

Entegre Devre Topoğrafyasına sağlanan korumanın başlangıcı; Entegre Devre Topoğrafyasının, hak sahibi tarafından veya onun izniyle üçüncü bir kişi tarafından, yurt içinde veya yurt dışında ilk kez ticarî açıdan piyasaya sürüldüğü tarihten itibaren iki yıl içinde başvurunun da yapılmış olması kaydıyla; sözü edilen piyasaya sürülme tarihi veya ticarî açıdan piyasaya sürümün olmadığı hâllerde, başvurunun yapıldığı tarihtir.

Başlangıç tarihinden itibaren on yıl olup, bu süre onuncu takvim yılının bitiminde sona ermektedir. Entegre Devre  Topoğrafyası gizlilik gerektiren  hâller dışında, ticarî olarak kullanılmamışsa ve tasarlandığı tarihten itibaren on beş  yıl içerisinde Enstitüye tescil için başvurulmamışsa Entegre Devre Topoğrafyasını koruma hakkı talep edilememektedir.

Hak Sahipliği

Entegre Devre  Topoğrafyasını koruma hakkı, tasarlayıcısına veya onun hukukî haleflerine  aittir. Entegre Devre  Topoğrafyasının birden çok kişi tarafından tasarlandığı durumlarda ise aralarında  aksine bir sözleşme yoksa, koruma hakkı bu kişiler tarafından müştereken kullanılmaktadır.

Entegre Devre  Topoğrafyası Belgesinin Sahibine Sağladıkları

Bir Entegre Devre  Topoğrafyası hak sahibi, izni dışında yapılan aşağıdaki fiilleri önleme yetkisine sahiptir:

  1. Orijinal olma  şartlarını haiz bulunmayan parçaların çoğaltılması hariç olmak üzere, koruma  altındaki Entegre Devre  Topoğrafyasının bütününün veya bir kısmının, bir Entegre Devre içine alınması ya da bunun dışında herhangi bir şekilde çoğaltılması.
  2. Korunan bir Entegre Devre  Topoğrafyasının, korunan Entegre Devre  Topoğrafyasını içeren bir entegre Devrenin ya da yasal olmayan bir biçimde çoğaltılmış Entegre Devre  Topoğrafyasını içeren ürünün ithali, satışı veya ticarî amaçlı dağıtılması.

Talepleriniz için Teklif İsteyin.

İNKE Business Development Center